Software developer inhuren: volg deze 10 stappen. Binnen 1 maand 3 nieuwe hires.

Software developers zijn schaars. Een software developer inhuren is nog ingewikkelder. Hoe zorg je voor een smooth proces? Bij HelloMaaS hebben wij een community van top freelance marketeers opgebouwd. Naast deze community biedt ons platform met pakketten en flex team slimme en snelle marketing team oplossingen. Wij zijn een tech bedrijf, en dus zijn we altijd op zoek naar software developers!

Software developer inhuren: hoe wij in 1 maand 3 hebben aangenomen

We hebben in 2×2 weken 3 software developers ingehuurd. Een sprint met de volgende doelen: 

 • Team diversiteit hoog houden 
 • Code quality assessment 
 • Ideale cultuur match 

Het geheim zit in onze aanpak en doorzettingsvermogen. Deze 10 stappen kost ons hiring team in totaal 40 uur. Voor de kandidaten, en nu onze nieuwe teamleden, 5 uur per persoon. Alvast succes met software developers inhuren!

Volg deze 10 stappen voor snel aannemen en onboarden

Stap 1: software developer job profiel met de doelgroep schrijven

Veel vacatures zijn een opsomming van vaardigheden en tech stack ervaring. Staat er bij ons ook in. Maar wij vragen eerst onze huidige software developers om een review van de vacature. Vinden zij het interessant? Met hun feedback herschreven wij de vacatures en starten met de intro over het bedrijf, purpose en remote werken. 

Stap 2: post software developer vacature op de juiste plek

Voor business vacatures gebruiken wij LinkedIn jobs en Recruitee dat op Indeed e.a. publiceert. Wij kwamen er al snel achter dat software developers hier niet zijn. Github Jobs klinkt top, maar vinden wij te duur voor startups. 

Angel.co bleek voor ons het juiste platform. Ons tech team werkt 80% remote, dus het aanbod is veel groter dan als je alleen Nederlandse software developers inhuurt. Angel.co biedt toegang tot developers in 150 landen.

Stap 3: persoonlijke outreach naar kandidaten

Dit kost tijd. Om precies te zijn 4×4 uur, maar uiteindelijk maakt dit het verschil. Op angel.co kun je uitstekend zien wie nu openstaat voor een nieuwe rol en kun je goed filteren. We hebben 2 keer een lijst van 100 kandidaten gemaakt.  Onze product owner stuurt een persoonlijk bericht met link naar de vacature. Dit werkt heel goed. Kandidaten waarderen dat de teamleider dit zelf doet

Stap 4: filter software developers via messaging 

Met een aantal directe vragen kun je snel filteren wie past bij ons team, waarden en werkstijl. Schrijfstijl en snelheid zijn goede indicatoren. 

Stap 5: 15 minuten video introductie call 

Een strak script van 10 vragen met als doel verder te filteren. Wij praten vooral over motivatie, succes en learnings uit vorige functies en ambitie. Wij kijken naar presentatie, duidelijkheid in communicatie, energie en persoonlijkheid.  

Stap 6: programming skills 

Code test van 1,5 uur op 4 onderwerpen via het HackerRank platform.  Dit rangschikt de kandidaat op 4 belangrijke kenmerken: probleemoplossend vermogen, snelheid, zorgvuldigheid en kwaliteit code. 

Stap 7: peer to peer interview 

Onze software developers spreken ook met de kandidaat. Het gaat hier om team culture fit, diepere technische skill analyse en way of remote working. Dit is een 360 gesprek waar de kandidaat ook vragen stelt.

Het type vraag en de hoeveelheid vragen is voor ons een belangrijk criteria. De team feedback is zwaarwegend voor wie na de laatste stap doorgaat. 

Stap 8: reference check

Gesprekken met 2-3 vorige managers waarin we vragen om een rating van 1-10 op: samenwerking, ownership, communicatie, problem solving, dealen met setbacks, kwaliteit vergeleken met andere developers. 

Stap 9 – meeting met CEO 

Deze stap is vooral voor de kandidaat. Persoonlijke kennismaken en vragen over de business. Na een positief gesprek wordt het contract direct aangeboden. 

Stap 10 – software developers onboarding documentatie en set up 

Een week voor aanvang sturen we alvast onboarding documentatie met vooral details over het product en de business. De set up is geregeld zodat we direct op dag 1 van start kunnen. 

Of nog korter – TL <> DR

 • Huur developers remote in
 • Structureer recruitment als een marketing en sales process 
 • Laat je product owner of tech lead het proces leiden
 • Check op culture fit first 
 • Neem referentie checks serieus niet als een check-the-box 
 • Huur meerdere developers in een keer in  
 • Bespaar 25% recruiter fees

Benieuwd naar onze drie nieuwe software developers? Kijk om onze team pagina!


  Bedankt!

  We nemen contact op binnen 1 werkdag.
  Wil je direct een afspraak maken?

  Plan je afspraak

  Aangemeld!

  Dank voor je aanmelding op onze nieuwsbrief!
  Elke twee weken vind je marketing hacks, nieuws en meer in je mailbox.

  Maak een profiel
  Leer van de beste CMO’s!

  Luister naar onze HelloMasters podcast