Hoe creëer je een aantrekkelijk merk?


Als je wilt groeien als merk of organisatie, is het belangrijk dat je aantrekkelijk gevonden wordt door je klanten. Dat zit ‘m natuurlijk in heel veel factoren, zoals bekendheid, imago, prijs en verkrijgbaarheid. Omdat steeds duidelijker wordt dat mensen beslissen op basis van emotie in plaats van ratio, is het zaak dat je op dat emotionele niveau aantrekkelijk bent.

OK, een emotioneel aantrekkelijk merk dus. Maar hoe word je dat? Want emoties zijn voor velen nogal ongrijpbaar. Gelukkig is er wetenschappelijk onderzoek gedaan op dit terrein en dat leverde een gefundeerde en leuke methode op waarmee je een aantrekkelijk merk creëert: 23plusone. HelloMaaS freelancer Victor vertelt erover.

Waardevol onderzoek

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar wat een merk verleidelijk maakt. Belangrijk om te weten, want die verleidelijkheid is van invloed op de merkvoorkeur, de brand appeal. En dan ben je nog maar één stap verwijderd van de keuze voor een bepaald merk. 

Na talloze onderzoeken onder consumenten, bleven en 24 universele emotionele drijfveren over (vandaar de naam 23plusone). Hiermee was in feite een taal geboren waarmee je de aantrekkingskracht van een merk en de merkpersoonlijkheid kunt beschrijven. Maar ook kunt verbeelden, want de 24 waarden bevatten zowel visuals als kernwoorden.

Hoe goed voelt jouw merk?

Bij sommige mensen voel je je meer op je gemak voelt dan bij andere, dat geldt ook voor merken. Je voelt je goed bij een merk of organisatie wanneer jouw emotionele drijfveren aansluiten op die van dat merk of die organisatie. Het geeft je een prettig gevoel van welbehagen en geluk. Stap 1 is dus om in kaart te brengen welke waarden klanten of andere stakeholders belangrijk vinden. Daaruit ontstaat een helder beeld van wat men van je merk verwacht. 

Als je vervolgens vraagt welke waarden men associeert met je merk, ontdek je snel de overeenkomsten en verschillen. Nu kun je dus gaan werken aan de het laden van de gevonden waarden, om een aantrekkelijker merk te worden.

Ontmoet Victor in Meet the Package!

Wat kun je ermee?

Een goede merkstrategie-methode is een multi-inzetbare tool. Niet alleen op het gebied van externe communicatie. Ook bij internal branding is het een waardevol instrument. Je kunt meten wat werknemers belangrijk vinden in hun leven. Hoe ze hun werkgever zien. En met de uitkomsten daarvan kun je de cultuur bijsturen in de gewenste richting.

Op het gebied van employer branding kunnen werkgevers ervoor zorgen dat er een betere match ontstaat met toekomstige werknemers. En bij fusies kunnen de bedrijfsculturen en verwachtingen van mensen in kaart worden gebracht, zodat de kans van slagen van de fusie toeneemt. Je bouwt dus aan een aantrekkelijk werkgeversmerk, met een aantrekkelijke cultuur.

Bepaal je purpose

Langzamerhand zien we een verschuiving van de traditionele marketing en communicatie, waar een merk aantrekkelijk probeert te zijn door een sausje van verleiding, naar een intrinsiek aantrekkelijk merk dat de emotionele wensen van mensen als uitgangspunt neemt. Hiermee komen we op het terrein van purpose, business for good en social entrepreneurship.

Ook hier is een merkstrategie-tool goed inzetbaar. De waarden die je kiest voor je merk of organisatie zijn de opstap naar het kiezen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Uit deze 17 goals kies je er een paar die bij jouw merkpersoonlijkheid passen en die je kunt activeren. Zo kun je snel en gericht aan de slag met jouw purpose.

Probeer de gratis Purpose Accelerator

De periode waar we nu inzitten, is voor velen een reden om opnieuw te bedenken wat echt belangrijk is in het leven. Dat geldt zowel op individueel als op merkniveau. Daarom is dit hét moment om je bedrijfswaarden herijken, zodat je klaar bent als er betere tijden aankomen. 

Tijdelijk kun je kosteloos ontdekken welke waarden er bij jouw merk of organisatie passen. De Purpose Accelerator kun je t/m 31 Augustus gratis gebruiken. Interesse? 

Victor is zelfstandig communicatieadviseur, copywriter en content maker. Via HelloMaas werkt hij met pakketten in de categorieën strategy, social media, content marketing, lead-generation, advertising en PR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *