Wat is PR? Kom met je verhaal in de media!

Of je nu een groot bedrijf hebt of een startende onderneming bent, PR (public relations) is een belangrijk marketingmiddel. Het zorgt voor merkbekendheid en meer vertrouwen bij potentiële klanten. Een public relations campagne kan je bedrijf een reputatieboost geven. En als je het slim aanpakt hoeft het niet duur te zijn.

Voor degene onder ons die nog onbekend zijn met PR óf denken te weten wat PR is
(en het misschien wel helemaal mis hebben), lees gerust even verder.

Wat is PR en waarom is het zo belangrijk?

PR is een middel om mensen kennis te laten maken met producten, diensten en services. Sterker nog; dat is het werk van een PR-professional. Het gaat bij PR om het promoten van jouw merk, product of bedrijf.

Timing voor je PR is cruciaal. Zo is een PR campagne (nog) niet voor elk bedrijf. Start-ups moeten zich in het bijzonder focussen op het product en de waarde dat het brengt. Is het product nog niet af of wil je nog niet zoveel delen zoals inkomstencijfers of financieringrondes? Dan is het beter even te wachten met een PR campagne.  

Ben jij al wel klaar om met PR aan de slag te gaan? We geven je vijf goede voorbeelden van hoe het wel, en hoe het niet moet.

Vijf verrassende voorbeelden, die een beeld geven van goede én minder goede PR.

1. Hema – Newsjacking

We beginnen de lijst met ‘newsjacking’. Een actualiteit gebruiken om je merk in het middelpunt te zetten. Mix een bepaald nieuwsitem met een vleugje humor of professioneel commentaar, en je hebt al snel je volgers aan het lachen of je laat zien welke kwaliteiten je in huis hebt. Dit is een handige tactiek om een reputatie op te bouwen, én het vertrouwen en sympathie van je publiek te winnen. En grote kans dat ook Google hierna fan van je is.

Hema speelde handig in op een grote storing bij WhatsApp, en wist op grappige wijze van een probleem hun succes te maken. Hun post was zo geslaagd, dat het kon rekenen op duizenden likes en shares. Een mooi voorbeeld van hoe je makkelijk gratis publiciteit kunt krijgen.

2. Het persbericht – Handen in je onder-broekzak.

Met de juiste PR boodschap kun je niet alleen imago verbeteren, het kan zelfs je onderneming de impuls geven die je nodig hebt. 

Je werkt thuis, een broek dragen is overbodig, maar je wil toch je spullen bij je dragen. De oplossing heet: Pockies. Een onderbroek van hoge kwaliteit, inclusief zakken. Wat ooit begon als een grapje is inmiddels uitgegroeid tot een start-up die over de hele wereld levert. 

Dat het bedrijf exponentiële groei doormaakte tijdens de coronacrisis, bleef niet onopgemerkt. Het nieuws werd opgepikt door verschillende media en ze konden rekenen op verschillende publicaties wat vervolgens weer zorgde voor een boost in hun bekendheid en reputatie.

3. McDonald’s – ‘Gratis’ publiciteit door rebranding

Rebranding. De reddende engel wanneer je imago wel een opknapbeurt kan gebruiken.

Onze favoriete hamburgertent McDonalds, had niet echt de reputatie gezond te zijn. Na voor de zoveelste keer verantwoordelijk te worden gehouden voor de toename van zwaarlijvigheid, voelde McDonalds de druk toenemen. Tel daarbij de komst van een ware gezondheidsrevolutie, en ze wisten dat ze zich moesten aanpassen óf moesten opkrassen.

McDonald’s koos voor aanpassen en besloot dat het tijd werd om hun identiteit te veranderen; het zogenoemde ‘rebranden’. Hun merk (look and feel) moesten gezondheid en elegantie uitstralen. En zo ging het logo van rood naar groen, werd het interieur aangepast en kwam er op het menu gezondere opties inclusief een overzicht van de voedingswaarden.

De reputatie van McDonald’s verbeterde aanzienlijk. Daarnaast laat een flinke omzetstijging zien dat deze zorgvuldige rebranding een groot (en gezond) succes was. 

4. BlueBand – Haak aan op andermans succes

Samenwerken met andere succesvolle ondernemers, kan soms ‘gesmeerd’ verlopen.

Gesloten scholen, thuiswerken… nog niet eerder brachten werkende ouders zoveel tijd door met hun kroost, als tijdens de pandemie. BlueBand besloot hierop in te haken door ouders te motiveren meer met hun kinderen te ondernemen. 
Ze vroegen presentatrice Kim Kötter en zangeres Monique Smit een video op te nemen waarin ze ouders inspireren aan de slag te gaan met de producten van BlueBand.  

Met de hashtag #SamenmetBlueBand bereikten ze samen 271.000 volgers op Instagram. Want wat is nu leuker dan samen koken?

5. Living Maroc – Pop it up met een shop!

Met je winkel voor een paar uur, dagen of maanden ‘opduiken’, is een slimme oplossing in dure tijden of wanneer je merk een ‘rebranding’ doormaakt. Met een pop up -shop hoef je namelijk niet in onroerend goed te investeren én je trekt toch mensen aan. Want zeg nou zelf, een product dat “alleen vandaag te koop, morgen weg” is, die móet je toch hebben?!

Living Maroc breidde tijdens de pandemie tijdelijk hun online winkel uit, en opende een pop up- shop in Amsterdam. Strategisch ‘opgepopt’ op de locatie van hun doelgroep, konden klanten het aanbod van de winkel zien, aanraken en vooral: kopen. En dat alles geheel corona-proof. Wat wil een bewuste koper nog meer?

Behalve een groot aantal nieuwe klanten, kreeg Living Maroc ook veel media-aandacht. Een echte win-win dus.


  Bedankt!

  We nemen contact op binnen 1 werkdag.
  Wil je direct een afspraak maken?

  Plan je afspraak

  Aangemeld!

  Dank voor je aanmelding op onze nieuwsbrief!
  Elke twee weken vind je marketing hacks, nieuws en meer in je mailbox.

  Maak een profiel
  Leer van de beste CMO’s!

  Luister naar onze HelloMasters podcast