Contentstrategie: in vier stappen naar heldere content

Video’s, sociale media posts, advertenties, landingspagina’s, e-mails of blogposts: allemaal vormen van content. Allemaal inzetbaar voor jouw business. Goede content verbindt, is onderscheidend en maakt impact. Succesvolle content marketing zorgt voor merkbewuste klanten die affiniteit hebben met jouw merk

Maar hoe weet je wat voor soort content het beste is? Een contentstrategie biedt duidelijkheid. Een strategie beschrijft het soort content, voor wie het bestemd is, welke interacties je aangaat en hoe je je successen meet. Het brengt focus in je content inspanningen en vormt de basis voor succes. 

Worstel jij met het maken van een sterke contentstrategie? Volg deze vier simpele stappen en maak een strategie voor jouw merk.

De vier stappen van een solide contentstrategie

Stap 1: Definieer je content marketingdoelstellingen

First things first, wat is het doel van je content? Als je niet zeker bent van wat je wil bereiken, is de kans van slagen minimaal. Volgens onderzoek van CoSchedule hebben marketeers die doelen stellen, 376% meer kans van slagen. Kortom, goed gedefinieerde doelen staan aan het begin van jouw succes.

Definieer business doelen en begin hier je contentstrategie mee. Vervolgens maak je dit meetbaar door de SMART-methode: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Een voorbeeld: 

Doel: Blogverkeer boosten

Specifiek: Door blogpublicaties meer websiteverkeer verkrijgen. Waar we normaal één blog per maand zelf schrijven, worden dat er nu zes. Geschreven door extern schrijftalent aan de hand van zoekwoordenonderzoek.

Meetbaar: Een toename van minimaal 17% in organisch verkeer

Acceptabel: Het blogverkeer groeide langzaam met een 2% per maand, 17% na zes maanden is haalbaar.

Realistisch: Het bedrijf krijgt voornamelijk nieuwe klanten door direct sales en online adverteren. Door organische groei, vergroten we onze naamsbekendheid en daalt de cost per lead. 

Tijdgebonden: we willen dit in een tijdsbestek van zes maanden halen.

SMART doel: eind augustus willen we ons organische blogverkeer verhogen met 17% door zes blogs per maand te publiceren, geschreven door een professional aan de hand van zoekwoordenonderzoek. 

Content marketing metrics

Ter ondersteuning van de hoofddoelen stel je KPI’s op. KPI’s, ofwel key performance indicators, helpen je subdoelen kwantificeren en meten. Welke metrics horen bij de doelen die je wil bereiken? Denk hierbij aan: 

  • Unieke paginaweergaven
  • Tijd op pagina
  • Inbound links
  • Lead generatie
  • Opmerkingen en interacties

Pro tip: check industriebenchmarks voordat je verder gaat naar stap twee. 

Stap 2: Bepaal je doelgroep

Je hebt een content idee, denkt dat het wel aanslaat dus gaat meteen aan de slag. Na vele uren zwoegen heb je een meesterwerk in elkaar gedraaid. Nu is het enkel nog delen en bezoek komt van heinde en verre om jouw content te lezen. Helaas is niets minder waar. Random content produceren en delen zorgt voor teleurstellingen. Want hoe weet je dat jouw doelgroep hier überhaupt op zit te wachten? Voorkom desillusie en stel jezelf de volgende vragen:

  • Voor wie maak je je content? 
  • Welke eigenschappen en interesses hebben ze? 
  • Welke kanalen gebruiken ze? 
  • Hoe willen ze aangesproken worden? 

Zoom in op een groep mensen die je wil bereiken. Zijn dit de Millennials? Beschrijf de kleine details: hun leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, taal en beroep. Of ga dieper door de leefstijlfactoren en persoonlijkheidskenmerken uit te zoeken. Door te specificeren zorg je voor een duidelijke marketingboodschap die niet wollig of te breed wordt.

Stap 3: Creëer en distribueer je content

Het aankoopproces bestaat meestal uit vier fases: bewustzijn, interesse, overweging en besluitvorming. In stap twee heb je uitgezocht wat voor soort content je doelgroep consumeert. In deze stap bedenk je de juiste content aan de hand van de fases. 

Elke fase vraagt om zijn eigen soort content. Hebben ze nog nooit van je gehoord? Wek interesse en introduceer je merk door video’s, blogposts en infographics in te zetten. In de overwegingsfase werken handleidingen, webinars en samples goed.

Een blog produceren kost veel minder tijd dan het maken en bewerken van een video of podcast. Heb je niet veel tijd? Houdt het simpel, kies voor makkelijke maar passende contentvormen.

Naast je blog heb je verschillende mogelijkheden om je content te distribueren. Kies bijvoorbeeld voor een gastblog op een gerenommeerde website in dezelfde branche als jij. Of deel je content op sociale media. Ga voor kanalen waar jouw doelgroep actief is en publiceer je content aan de hand van een kalender. Zo weet je precies wanneer wat gedeeld wordt.

Stap 4: Promoot je content

Je content is klaar en gepubliceerd op je website, wat nu? Zoek eerst uit, of test, wat de beste tijden zijn om je content te delen op sociale media. Een evergreen blog kan je gerust eens in de paar weken herhalen. Actuele posts worden vaak maar een keer gedeeld. Bekijk het soort content en besluit hoe herhaalbaar het is. 

Planningstools zoals Buffer, Hootsuite of Coshedule helpen je het aanbevolen aantal keer te posten. Plan je content voor de dag, de week of zelfs voor de maand. Elk bericht wordt dan automatisch gepost op het exacte tijdstip waarop je ze plant. 

Sensationele content maken kost tijd en geld. Of je nu je content marketing uitbesteedt of zelf ontwikkelt, met een goed georganiseerd plan behaal je het gewenste resultaat.






    Bedankt!

    We nemen contact op binnen 1 werkdag.
    Wil je direct een afspraak maken?

    Plan je afspraak

    Aangemeld!

    Dank voor je aanmelding op onze nieuwsbrief!
    Elke twee weken vind je marketing hacks, nieuws en meer in je mailbox.

    Maak een profiel
    Leer van de beste CMO’s!

    Luister naar onze HelloMasters podcast