De oplossing voor het tekort aan marketeers: wolfpacks
Er is een bizarre situatie ontstaan op de arbeidsmarkt, een paradox tussen vast en flexibel tegelijkertijd. De arbeidsmarkt is in paniek vanwege twee moeilijk verenigbare zaken: de vraag is groter dan het aanbod maar toch heerst er diepe onzekerheid. Hoe lossen we dit op? Het antwoord is lange termijn hybride teams. We noemen ze ook wel wolfpacks: roedels van freelancers die langer blijven dan normaal.
Marketing expertise gezocht
De vraag naar expertise is nog nooit zo groot geweest als nu. De ironie is dat de meest gewilde professionals degenen zijn die automatiseren. Lees: ervoor zorgen dat we minder handjes nodig hebben. Onze houding naar technologie is daardoor sterk veranderd. Daar waar we eerst kritisch waren, omarmen we nu tech. Want er zijn simpelweg te weinig handjes, vooral op cruciale plekken in infrastructuur en gezondheidszorg (bron: Sound Consultancy).
De swiss-knife verwachtingen voor marketeers
Te veel taken, te weinig mensen. De gemiddelde vacature van nu omschrijft niet één functie, maar wel drie of vier en gaat ongeveer zo: “Het merk moet opnieuw uitgevonden, alle stakeholders betrokken, strategie uitgestippeld, content opgemaakt, klaargezet in CRM-systemen, op socials verspreidt, die data geanalyseerd en de communicatie bijgestuurd, inclusief de PR alstublieft. Graag in drie maanden voor 24 uur per week.”
Er wordt aan één persoon gevraagd wat een klein bureau uitvoert. Die situatie is onrealistisch. Het straalt bovendien paniek uit van je marketingafdeling, wat die vacature flink minder aantrekkelijk maakt en de prijs opschroeft. Hij is ook onrealistisch: we vragen om generalisten omdat we te veel werk hebben liggen. Maar de arbeidsmarkt is juist aan het specialiseren. Kortom, wat werkgevers vragen is meestal zendergedacht.
Freelancers vormen al roedels
De ontvangers van werk werken al wat langer aan een oplossing: hybride teams die als een soort wolfpacks dergelijke uitdagingen aangaan. Dat is deels omdat freelancers weten dat er specialisten nodig zijn op al die taken, en dat hun reputatie afhangt van de succesvolle, specialistische uitvoering. En deels omdat ondanks de enorme vraag naar handjes, de economie als geheel behoorlijk volatiel is. En freelancers vangen die klappen als eerste op.
Freelancers weten: there is strength in numbers. Je boekt zo’n roedel voor de duur van de opdracht, meestal ergens tussen de 3 en de 12 maanden. En dat heeft grote voordelen. Het geeft elk individu in dat team vastigheid (ze horen bij een ‘club’ met baanzekerheid) en het vergroot de kans om binding te krijgen met het merk, nog zo’n uitdaging van nu. Ze krijgen tegelijkertijd flexibiliteit terug, want ze kunnen meerdere klussen tegelijk doen.
Wat biedt het de klant?
De klant krijgt daar dus ook iets voor terug: de uitdaging wordt goed opgelost in tijden dat er erg weinig handjes zijn, met merktrouw erbij inbegrepen. Dat scheelt tijd, geld en vooral: bergen met moeite. Ze krijgen ook de ervaring van freelancers die leren van meerdere klussen bij meerdere klanten.
De arbeidsmarkt is op dit moment oververhit met eisen die onhaalbaar zijn, in een tijd dat de economie ook oververhit. Er is dus een hybride tussenvorm van arbeid aan het ontstaan die dit kan oplossen. De vraag is niet meer óf dit de juiste oplossing is, maar of marketeers bereid zijn hem over te nemen. Hoe sneller we dat doen, hoe sneller we vooruit kunnen.