Top 10 learnings van FinTech CMO’s
FinTech is booming in Nederland. Ken je Mollie, Adyen en Moneybird? Allemaal FinTechs van Nederlandse bodem. Net als deze snelgroeiende startups: BUX, Bitfury, Factris, Finom en meer. Nederland staat niets voor niets op nummer 2 van grootste FinTech landen in Europa.
In onze HelloMasters marketing podcast spreken we vaak met CMO’s bij banken en FinTech startups. In deze blog delen we graag hun tips en f*ckups!
1. Marketing is specialistisch. Neem niet alles in huis
In-housing van marketing teams was een mega trend maar sinds 6 maanden wat op z’n retour. Grote bedrijven als bol.com, TUI, en Albert Heijn hebben 3 jaar geleden vol voor inhousing gekozen, maar zij hebben nu, net als veel bedrijven, uitdagingen door van de “war on talent’.
De CMO van Rabobank en Mastercard kiezen voor een hybride team. Hun visie? Je hebt goede strategische mensen nodig in je core team. Voor efficiente uitvoering, slim experimenteren een flexible schil van specialisten die je on demand inschakelt.
2. Hoe bouw je een merk als FinTech? Vooral als je een service provider bent?
Bijna iedereen gebruikt Mastercard, maar het merk zie je nauwelijks tijdens het gebruik. Wat is dan de rol van branding, hoor ik je denken. Ken je “Priceless” en Mastercard? en de iconisch tagline: “There are some things money can’t buy. For everything else there’s Mastercard.?” Juist ja.
Director Marketing en Communications Mastercard Nederland heeft twee interessante voorbeelden: 1: branding buiten betaalmomenten, zoals een recente sponsorship met Vogue shopping night. 2: Sonic branding. Geluidjes die iedereen herkent als ze betalen via hun mobiel of app.
3. Maak het menselijk; service is the new marketing
Triodos Bank is trots op haar klantenservice – één van hun beste “marketing” kanalen. Service is the new marketing. Hoogopgeleide professionals bemensen het call center. Zo biedt Tridios goede, persoonlijke service, begrijpt de vraag achter de vraag en de klant en speelt direct deze inzichten door naar de marketing afdeling.
4. Televisie is nog steeds een relevant kanaal
Wist je dat de gemiddelde leeftijd van de TV-kijker 57 jaar is? Toch blijft het een relevant kanaal voor specifieke doelgroepen. Van Peaks tot Triodos bank adverteren op TV. Toch heeft startup Peaks hier een les uitgehaald. “Begin niet direct met TV ads om bekendheid te vergroten” zegt de CMO. Ze gaven te vroeg, te veel geld uit aan TV reclame. Achteraf liever eerst bottom up lead acquisitie campagnes en een sterke propositie bouwen en dan massa-mediaal adverteren.
5. Beleggen is voor mannen
Hoeveel vrouwen in jouw netwerk kopen aandelen? Mannen beleggen vaker en meer dan vrouwen, maar met de komst van toegankelijke apps als Peaks en DeGiro, sterke educatie en lagere bedragen is de beleggingdrempel een stuk lager Ook zie je veel meer diversiteit in reclamecampagnes zodat een veel bredere doelgroep zich herkent en probeert. Bij de microbeleggingsapp Peaks is 40% van de gebruikers vrouw.
6. Doelgroepen: van Gen Z tot boomer, op wie richt je je nu echt?
Gen Z wordt ouder en krijgt meer koopkracht. Een goede doelgroep om alvast aan je te binden, dachten ze bij Peaks. Na experimenteren kwamen ze tot een andere conclusie. Deze doelgroep leeft in het nu, zijn niet bezig met sparen. Nu focust Peaks op 24+ jaar en inderdaad specifiek vrouwen.
7. Massa marketing is uit. Personalisatie is in.
Rabobank verstuurt jaarlijks 350 miljoen berichten naar hun klanten. Dat wordt al snel gezien als spam. Daarom hebben ze een A.I. marketing machine gebouwd. Met als doel om hyper persoonlijke berichten te sturen naar hun klanten. Het resultaat? Een blije klant die relevante aanbiedingen ontvangt.
8. Communiceer risico’s
Beleggen brengt veel financiële vrijheid. Maar ook risico’s. Bij Peaks zitten de klanten niet zelf aan de knoppen. Peaks belegt voor de klant. Communication is key in dit geval. Zo communiceert Peaks veel en vaak over de gebeurtenissen in de markt, maar ook over de toekomstperspectief met doel vertrouwen te winnen door transparantie. Ook in minder goede tijden.
9. Hoe voorkom je Nokia-taferelen als senior speler in de FinTech?
Mastercard is een grote en senior speler in de financiele sector. Startende FinTech bedrijven komen met innovatieve producten. Hoe zorg je als bestaande finance speler dan je geen Nokia wordt? Inzetten op financiële innovaties, bijv. door corporate startup funding, co-creatie en in-house hackathons of gewoon startups kopen. Mastercard biedt juist een tech stack voor startups om zo de betaalinfrastructuur van Mastercard bij Fintech te integreren. Een win-win.
10. Hoe werk je als FinTech marketer met compliance beperkingen?
Het is duidelijk dat marketing in FinTech specialistische marketing kennis vereist. Van performance marketing, tot audio branding tot data; een FinTech CMO heeft genoeg te doen. Niet alleen de uitdagingen als iedere startups CMO maar ook nog extra beperkingen door compliance, AML en KYC restricties.
Onze founder, Louise Doorn, heeft bij JPMorganChase in New York een groot in-house marketing team gebouwd met een flex laag en integratie met de social networks. Boek gerust een meeting met haar om te sparren over jouw marketingteam uitdaging.