Freelancers vs. Werknemers – Wat is nu duurder?

Uit al mijn gesprekken met CMO’s, Heads of Marketing en HR professionals blijkt dat de ‘War on Talent’ pal bovenaan de agenda staat. De grote vraag nu is: “Hoe bouw en hou je een efficient marketing team?” In deze blog geven we antwoord. We duiken we in de kosten en baten van vaste medewerkers vs freelancers. En we eindigen met een nieuwe, flexibele vorm die elke marketeer in deze tijd moet overwegen. Let’s dig in! 

De woeste “perfect storm” met freelancers in marketing teams 

Marketing verandert supersnel met 50+ kanalen, 8000+ martech tools en veel marketeers die graag freelance werken (lees hier meer over deze trend). Het aantal marketingvacatures is zelfs verviervoudigd sinds zomer 2021. 

CMO’s worstelen met hoe ze dit moeten inrichten. Sommigen nemen alle content productie in huis, zoals AH. Anderen besteden het liever allemaal uit, zoals Mastercard. Wanneer kies je nu voor marketing freelancers of werknemers? We beginnen bij de kosten.  

Kosten eigen marketing medewerkers veel hoger dan gedacht: 83.000 euro 

Gemiddeld kost een beetje medior marketing medewerker tenminste 83K per jaar. Hoe komen we tot dit bedrag? 

 • Basissalaris van 4000 euro
 • Vakantietoeslag (8%) 
 • Pensioen en verzekering
 • Laptop en telefoon
 • 25 vakantiedagen per jaar
 • Standaard 35% werkgeverskosten
 • Opleidingsbudget van 1000 euro 
 • Doorbetaald ziekteverzuim
 • Vervoers- en thuiswerk kosten 

Kortom, je denkt er te zijn met 48K. Maar je komt fiks hoger uit. Bovendien zijn dit gemiddelde cijfers. Bij in-demand marketeers (zoals performance of growth marketeers) kom je nog een stuk hoger uit. En als klap op de vuurpijl: we hebben die 27% recruiter fee nog niet eens meegeteld!  

De hoge en verborgen kosten van onboarding

Met de lijst hierboven stoppen de extra kosten overigens niet. Want vaste medewerkers onboarden duurt vaak 2-3 keer zo lang als met freelancers. Waarom? Freelancers zijn getraind in snel en pragmatisch starten. De pro’s werken met een onboarding checklist die op dag één met de opdrachtgever gedeeld wordt om zo snel mogelijk af te tikken. Dit geeft structuur en focus op pragmatische output.

Het onboarden van vaste medewerkers kost tot wel 20% van het jaarsalaris (bron: Bamboo HR company). Naast onboarding zijn er nog andere verborgen kosten. Bedenk dat je naast training, tools en software ook die nieuwe laptop en verzekeringen. Het inwerken van nieuwe collega’s kost ook tijd van ander personeel. Al deze kosten heb je nagenoeg niet bij een goede freelancer. 

Je bespaart kosten met freelancers 

Freelancers worden als duur gepercipieerd.  Het uurtarief van een betrouwbare marketing freelance specialist met 5-10 jaar ervaring ligt nu rond de 80 euro. Dat klinkt duur, maar hoeft niet zo te zijn. Let’s break it down.  Voor 2,5 dag per week, 48 weken,  8 uur per dag voor €80 uur per uur, dan kom je op 77K per jaar uit. Dat is dus lager dan een eigen medewerker. Het klopt dat deze persoon niet voltijds werkt maar de output is vaak hoger. 

Het grote voordeel bij freelancers: output en specifieke kennis

Veel jongere marketers zijn specialisten, van influencer marketer, Facebook ad specialist tot TikTok creator. Zij willen niet in vaste dienst en werken het liefst als ‘solopreneur’. Dat geeft ze vrijheid zelf te bepalen voor wie ze werken. De freelancer weet: “I’m as good as my last job”. En omdat ze bewust voor jouw merk kiezen, wordt die ‘job’ ook goed.   

Je verlaagt dus zowel risico als kosten. En krijgt daar flexibiliteit, intrinsieke motivatie, energie en extra output voor terug. Drive. Ook laten wij hier de extreme momenten weg, zoals jouw verantwoordelijkheid als een medewerker niet goed presteert. Of misschien wel in een burnout komt. Al met al veel voordeel, die zich doorvertaald in extra baten voor jou als opdrachtgever:

 • Freelancers maken jou financieel flexibeler met een makkelijk te managen P&L 
 • Asynchrone beschikbaarheid door hybride en remote werken
 • Freelancers hebben meestal specialistische kennis vanuit meerdere klanten
 • Vaak concretere output – de freelancer wil altijd een tevreden klant 
 • Frisse ideeën van buiten – vaak uit al bewezen praktijk bij anderen
 • Freelancers moeten up to date zijn, anders verliezen ze snel hun waarde 
 • En zelfs als het echt mis gaat… dan kun je de freelancer makkelijker vervangen

En er is natuurlijk ook nog altijd het Flex Team

De nieuwste trend in marketing werk is een groep van freelancers inschakelen die als een flexibele laag met jouw in-house team werkt. Een hybride ‘tussen’-vorm van wel in-house als freelance waardoor outsourcing naar agencies zelfs overbodig wordt. 

We prediken voor eigen parochie natuurlijk. Maar tegelijkertijd zijn de geluiden die wij van onze klanten horen heel duidelijk: marketing leidinggevenden zijn op zoek naar betere oplossingen. Simpelweg omdat de aard van marketingwerk sterk veranderd is. 

Dat is de frisse wind die nu door de marketingwereld waait. Meer brainpower, flexibele kosten en kwalitatief hoge output… wat wil je nog meer?  

Ik vertel je graag iets meer in deze video of nog liever in een video call hoe top marketing teams al met een Flex Team werken.


  Bedankt!

  We nemen contact op binnen 1 werkdag.
  Wil je direct een afspraak maken?

  Plan je afspraak

  Aangemeld!

  Dank voor je aanmelding op onze nieuwsbrief!
  Elke twee weken vind je marketing hacks, nieuws en meer in je mailbox.

  Maak een profiel
  Leer van de beste CMO’s!

  Luister naar onze HelloMasters podcast