member@hellomaas.com  

30 startup founders, 30 gesprekken, 5 marketing inzichten

Dit jaar zijn er weer honderden startups bijgekomen in Nederland. Welke blijven drijven? En wie gaan kopje onder? 

De laatste tijd ben ik opzoek gegaan naar de marketing uitdagingen van ambitievolle Nederlandse startups en scaleups. In 3 maanden heb ik:

 • 600 startups en scaleups onderzocht
 • 15 verschillende sectoren uitgeplozen
 • 30 startup founders & CEO’s gesproken

Hier zijn mijn 5 insights over startup marketing

1. Een goed product ≠ de formule voor succes

Het ultieme doel van startups: het leven van hun doelgroep beter maken. In mijn onderzoek, kwam ik startups tegen die jarenlang bezig zijn met product ontwikkeling. Ze maken de beste en meest ingenieuze software, producten, en applicaties. Maar dan komen ze erachter. Het product verkoopt zich niet vanzelf.

Product en service ontwikkeling is belangrijk. Maar wat ik vaak zie, is dat startups zo hun doelgroep uit het oog verliezen.

Terwijl jij je product door en door ontwikkelt, verandert de markt. Competitie wordt groter en behoeftes veranderen. Zo pikt een andere innovator jouw ideale klant in. Helaas!

Verlies je doelgroep niet uit het oog. Zorg ervoor dat je grip krijgt op je marketing. Start met de basis. Bouw een sterke propositie aan de hand van deze vragen:

 • Welk probleem los je op/waarde creëer je?
 • Op welk segment focus je? 
 • Waarom ben jij anders dan de competitie?

2. Budgetteren moet je leren

Marketing voor startups is belangrijk. Waarom?

 • Brand: Awareness: zet je merk op de kaart en genereer klanten
 • Groei: Realiseer je groei doelstellingen 
 • Sales: Versterk en verkort je sales processen

Hoeveel je investeert in marketing is altijd een lastige keuze. Zeker als het de eerste keer is. Marketing is een jungle met 50+ marketingkanalen en 5000+ tools. Waar leg je de focus?

Over het algemeen budgetteren bedrijven 5% – 15% aan marketing. Maar hoe krijg je waar voor je geld? Hoe je dat slim aanpakt, leg ik je graag uit! 

3. Je bedrijf is niet alleen je product

Startups zijn trots op hun product. Zo hoort het! Jouw product creëert waarde voor je klanten, en geld voor jou! Dus het product moet altijd centraal staan, toch?

Yes & no, uiteindelijk zijn de belangrijkste resources de mensen binnen het bedrijf. Zij realiseren het product. Zij brengen de kennis en de kunde. Zij communiceren klanten en bouwen relaties. Geef ze dus een podium. Maak je product & bedrijf menselijk. Zo vertrouwen klanten je bedrijf en product sneller. 

Mijn tip: bouw een teampagina met foto’s en beschrijvingen van hun expertise, karakter en passies. Ook al ben je de meest technische en innovatieve oplossing aan het maken. Zonder jou en je team ben je nergens.

4. Realiseer een goede basis

Groei realiseren is hét doel van iedere startup. Je moet je groei in banen leiden. Of het nou een maand, een jaar of drie jaar vooruit is: Maak concrete doelstellingen. 

Maar in het startup landschap is verandering de enige constante. Vooral op het gebied van marketing. Hoe segmenteer je? Welke kanalen en tools ga je gebruiken? Wat voor content is er deze dagen effectief? Focus is lastig als er zoveel kanalen zijn.

Geen man overboord! Zorg dat je basis goed is. Je merk, propositie en strategie moeten staan.

5. Een perspectief van buitenaf doet wonderen

Wat ik vaak zie bij startups is dat ze zich vast roesten in de day-to-day. Binnen jouw startup spreekt iedereen dezelfde taal. Je bent omringd met ‘like-minded people’. Hierdoor krijg je het idee dat iedereen je bedrijf en product begrijpt en de oplossing kent. Dit geldt niet voor potentiële klanten. Let dus op het volgende:

 • Jouw vaktaal is voor sommigen wartaal
 • Gebruik termen die voor iedereen duidelijk zijn
 • Visualiseer jouw oplossing om je woorden aan te sterken

Het is lastig om uit je eigen bubbel te treden. Laat mensen dus vanuit een helikopterview je merk, website(s) en content reviewen. Feedback is goud waard. Gebruik het.

Marketing is een jungle

In het kort, marketing is een jungle. Maar verdwalen is niet nodig. Terwijl je startup groeit, moet je marketing meenemen in je plannen. Bouw je marketing huis niet in een dag. Leg eerst de fundering. Ken je doelgroep, bepaal je doelstellingen en kies je kanalen. 

Je product is je passie, maar zonder marketing, gaan klanten die niet delen. 

Je marketing snel, slim en kosten efficiënt organiseren? Met HelloMaaS regelen we dit. Boek een meeting met mij. Dan kijken we samen naar je marketing plan van 2021!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *